L’Art dels Observadors Internacionals

Indios Macuxi

Un jove català forma part de la comissió d’observadors internacionals que acompanya els guaranís per tornar a la seva terra.

En Dídac és un jove de Barberà del Vallès que el dia 21 se’n va anar cap a l’estat de Mato Grosso do Sul, al Brasil, on es va reunir amb una vintena de brasilers ‘occidentals’. Formen part d’una comissió d’observadors internacionals que fins el dia 5 de gener acompanyen la comunitat indígena Guaraní-Kaiowà per a recuperar les seves terres. En Dídac és conscient que tots corren perill de mort. L’assumeix. Però abans d’anar-se’n va escriure un correu als seus amics per demanar-los que difonguessin tant com poguessin la situació dels guaranís, que malden per tornar i recuperar casa seva. Amb aquest propòsit, l’Alba ha penjat el vídeo ‘Parla d’en Dídac – Història real de Nadal‘ a YouTube. Hi explica la història dels indígenes i del seu amic.

La comunitat indígena guaraní-kaiowà és una de les més nombroses del Brasil. Només a l’estat de Mato Grosso do Sul n’hi ha 30.000. Ara, aquests darrers decennis els terratinents els han anat foragitant d’aquestes terres, unes de les més rendibles del país pel creixement de la indústria agrària i els biocombustibles.

Fa un parell de mesos, arran d’una nova amenaça de desallotjament, una comunitat guaraní va publicar una carta oberta demanant ajut internacional. Hi va haver manifestacions i protestes als carrers, i un tribunal de São Paulo va suspendre l’ordre de desallotjament.

Però el retorn dels guaraní-kaiowà a casa seva és rebut amb trets per part dels paramilitars contractats pels terratinents. Molts són assassinats i molts altres se suïciden. El crit d’ajut ha estat respost ara amb aquesta comissió d’observadors internacionals, que els acompanyen en el retorn a les seves terres. Són conscients que s’hi juguen la vida, però també saben la importància que els indígenes vagin acompanyats d’observadors internacionals perquè la seva situació no passi desapercebuda al món.

‘Només és fer un clic’

Al correu electrònic enviat per en Dídac, l’únic estranger que forma part de la comissió, insisteix en la necessitat que es faci com més difusió millor del procés de recuperació de terres dels guaraní-kaiowà per tal de fer créixer la pressió internacional al Brasil i que l’estat es trobi forçat, finalment, a donar explicacions i deixar de prestar suport als terratinents.

‘Confio en vosaltres. Necessitem pressió internacional, opinió pública, debat’, diu en Dídac. I amb aquesta finalitat l’Alba, una amiga seva, ha muntat un vídeo que explica aquesta història. Prenent la paraula a en Dídac, que ara és en una zona del Brasil sense comunicació amb l’exterior, demana que corri la veu del seu amic i dels guaranís. ‘Només cal fer un clic’, diu l’Alba, que convida tothom a compartir el vídeo per les xarxes socials i a fer saber que en un racó de l’Amèrica del Sud hi ha desenes de milers de persones que lluiten per poder tornar a casa seva, i n’hi ha vint que han decidit de deixar-hi la pell perquè se’n surtin.

Un crit d’ajuda internacional als indígenes del Brasil.

Bon viatge ! 😉

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: