L’Art de la Coherència

Mons. Romà Casanova i Casanova

Bisbe de la Diòcesi de Vic

Benvolgut senyor Bisbe,

Com a dona, cristiana i membre de l’Església us adreço aquesta carta per transmetre-us la gran preocupació que sento arrel d’una situació viscuda recentment i la decisió que n’he pres al respecte.

Sóc membre del Consell del Centre de Pensament Cristià (CPC) de Manresa des del desembre del 2007. Des d’aleshores he intentat participar i col·laborar en les iniciatives que s’han anat portant a terme de les quals us en fem arribar la memòria anualment. No és una tasca fàcil, perquè els moments que vivim són complexos i el diàleg entre l’Església i la societat és distant en molts aspectes. El treball és lent però de mica en mica ens hem anat donant a conèixer i hem estat presents en diferents actes de la nostra ciutat.

Al CPC de Manresa tenim la voluntat de ser un exponent del diàleg sobre qüestions sensibles que afecten la societat i la mateixa Església. Amb aquest objectiu l’últim trimestre del passat curs 2008-09 varem creure convenient organitzar un acte en el qual es pogués reflexionar, compartir opinions i debatre sense crispacions sobre una qüestió tan d’actualitat com és l’avortament. Aquesta iniciativa es va concretar el mes de juny en la programació d’una conferència amb el títol “el debat sobre l’avortament en una societat plural” a càrrec de la Sra. Núria Terribas, directora de l’Institut Borja de Bioètica, prevista pel dia 26 d’octubre d’enguany. La previsió era a quatre mesos vista i la meva sorpresa va ser quan quatre dies abans de l’acte, concretament el dia 22 d’octubre, a la reunió del Consell del CPC se’ns va comunicar que des de la jerarquia del bisbat no veien bé que es realitzés aquesta conferència i ens demanaven que l’anul·léssim, petició a la qual després de ponderar les conseqüències vàrem accedir.

Més enllà dels inconvenients propis d’anul·lar un acte amb tanta urgència i de no poder donar resposta a les expectatives que s’havien creat algunes persones interessades en aquesta conferència, el que més em preocupa és el que representa la decisió i se’m plantegen una sèrie d’interrogants: És que el senyor bisbe i les persones del seu equip ens han de dir al CPC què hem de fer i què no? L’estructura de l’Església és tan antidemocràtica i piramidal que possibilita que ocorrin fets com aquest? A la Conferència Episcopal es pensen potser que tenen la veritat? Sovint fem servir l’exemple de la família per parlar de l’Església; us imagineu una família on l’única veu que es pogués escoltar fos la del pare o la dels qui pensen com ell i es fessin callar les altres veus? En aquest sentit us vull recordar que l’Institut Borja de Bioètica és membre d’aquesta família eclesial.

Tinc una estima pel CPC doncs és un centre on havia estudiat teologia i amb el qual sempre he mantingut un certa vinculació. Jo havia pensat que des d’aquest centre es podia contribuir a la reflexió, debat i aprofundiment de diversos temes d’interès pels cristians i per la ciutadania en general. Ara m’adono que amb l’actitud de la jerarquia del bisbat es pot perdre la identitat del centre si aquest perd en primer lloc el seu caràcter cristià, doncs els cristians hauríem de ser sobretot humans, crítics, acollidors, dialogants….  i en segon lloc perd la seva naturalesa de pensament, doncs el pensament o és lliure o no és. Si del Centre de Pensament Cristià només en queda el Centre, aquest no és el meu lloc. Per tant, amb tristesa però amb coherència amb mi mateixa he pres la decisió de deixar de formar part d’aquest Consell, decisió que he comunicat a Mn. Florenci Costa, director del CPC, i que us notifico pel vostre coneixement.

Sense ganes d’allargar-me en l’exposició i amb la voluntat de contribuir a la reflexió sobre la nostra Església, us saludo ben atentament.

Imma Ubiergo Perramon

Manresa, 5 de novembre del 2009

Anuncis

Una resposta to “L’Art de la Coherència”

  1. L’Oreneta de Queralt – L'Oreneta de Queralt Says:

    […] a les essències, i per tant es posen a la contra del que Crist va ensenyar en els seus origens, imposant la seva nota i no respectant la de cadascú i de tot el que és la pulsió original de l’ensenyament de Crist. Si et fereixen aquestes […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: